• contact@addip.ro
  • +(40)741 320 967

Se poate și altfel?

Se poate și altfel?

Un studiu realizat de către SOS Satele Copiilor, la care au participat 13.151 tineri care au părăsit sistemul de protecție specială între 2014-2017, ne pune în fața unei realități extrem de triste pe care o experimentează tinerii care părăsesc sistemul de protecție a copilului. Acest studiu ne arată următoarele:

  • 24,3% dintre tineri termină doar 8 clase
  • fetele sunt de 5,5 ori mai vulnerabile
  • 65,9% nu au un loc de muncă la încetarea măsurii de protecție și, cel mai adesea, tinerii ocupă poziții cu un grad foarte scăzut de calificare (51% sunt poziții de muncitor cu/fără calificare)
  • 31% nu sunt pregătiți să-și găsească o locuință, 22% să-și caute un loc de muncă
  • 50% dintre tinerele din sistemul de protecție, care au copii au născut înainte de 20 de ani
  • 11% nu locuiesc împreună cu copiii lor și aproximativ 5% dintre copiii au intrat la rândul lor în sistemul de protecție

Aceste rezultate nu sunt deloc de ignorat, ele arată o nevoie reală de intervenție cu diferite proiecte de prevenție în viața acestor copii.

Totuși, se poate și altfel? Există sau nu șansa, ca un tânăr care a trăit cei mai importanți ani din viața lui într-un centru de plasament să ajungă să își depășească condiția?  Asta este o întrebare pe care o auzim atât de des din partea persoanelor care își doresc să afle mai multe despre domeniul nostru de activitate.. Desigur, răspunsul nostru este DA de fiecare dată, dar nu înainte de a încerca să aflăm ce înțelege persoana care întreabă prin depășirea condiției. Mare ne-a fost mirarea să descoperim că pentru anumite persoane în folosirea termenului de depășirea a condiției nu intră în calcul terminarea unei facultăți sau obținerea anumitor funcții cheie în diferite domenii. Oare de ce? E relativ simplu, tinerii care au ieșit din centre de plasament și s-au realizat sunt ignorați. Mai degrabă noi, ca popor, punem accentul pe tot ce este rău în loc să arătăm și binele.

Desigur, e important să arătăm ce nu funcționează pentru că asta ne va ajuta să știm unde trebuie să intervenim și ce anume trebuie să schimbăm. Însă la fel de important este să promovăm și tinerii care au ieșit din sistemul de stat și care au făcut mai mult cu viața lor. Acești tineri sunt modele în primul rând pentru cei care sunt cum au fost și ei.

Din experiența noastră în munca cu tinerii din centrele de plasament am constatat că atunci când aceștia au în viața lor un adult care să îi sprijine și să îi susțină, șansele lor la o viață mai bună cresc. Prin proiectele noastre încercăm să schimbăm această realitate și să punem bazele unui viitor diferit pentru acești copii.  

Anul acesta începem un proiect care va scoate la lumină povești de succes ale tinerilor care au ieșit din sistem, povești care merită spuse și totodată transmise mai departe. Povești reale care reprezintă o sursă de inspirație și totodată un model pentru cei care trăiesc acum în centrele de plasament și au impresia că nu vor reuși să facă nimic cu viața lor.

Nu vă spunem încă despre ce este vorba, dar vă invităm să rămâneți alături de noi și să descoperiți singuri. Unele povești vă vor lăsa în lacrimi și vă vor trezi eroul din suflet, altele vă vor ambiționa să vă doriți mai mult de la voi, iar altele vă vor schimba modul în care vă raportați la tinerii din centrele de plasament. Veți descoperi în ce categorie vă încadrați, doar dacă rămâneți aproape de noi

One thought on “Se poate și altfel?”

  1. Sofonea spune:

    O reflectare realistă! Succes în tot ce va propuneți! Și da,sunt convinsa ca doar fundațiile au o aplecare realista asupra problemelor reale din centre și sunt capabili sa influențeze în mod real viața tinerilor.Cat despre sistemul creat în a-i ajuta ,sprijini și canaliza pe drumul vieții a dat de multa vreme faliment.Totul se rezuma doar la hârtii, care sa le justifice postul.Vorbe fără fapte concrete,fără o finalitate de succes.Bravo ,fetelor!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

shares